Автор: Антон Гицов Вече повече от една седмица университети и колежи

...
Автор: Антон Гицов Вече повече от една седмица университети и колежи
Коментари Харесай

Антон Гицов: Пропалестински студентски протести се разгарят в САЩ

Автор: Антон Гицов

 

Вече повече от една седмица университети и колежи в Америка са залети от студентски митинги против израелската военна интервенция в Газа, предизвикала и продължаваща да предизвиква десетки хиляди жертви измежду палестинското население. Такива всеобщи митинги има в университетите от бръшляновата лига-Харвард, Принстън, Йейл, Браун и Колумбия, в Станфордския университет, Калифорнийският политехнически университет, Университета на Южна Калифорния, Университета на Ню Йорк, Университетите Джорджтаун и Джордж Вашингтон в американската столица, щатските университети на Минесота, Северна Каролина, Мичиган, Охайо Тексас, Ню Мексико ред други. Студентите, окупират и се барикадират в здания на университетите, устройват палаткови лагери, намесва се полицията, задържани до момента към 50 студенти в университета Браун, над 100 в Колумбийския университет, 150 в университета в Ню Йорк и десетки в университета на Мичиган, Южна Каролина и други. Протестите имат резултата на пожар, който се разгаря и популяризира, без да има граници- такива към този момент има и в Европа, и по особено в Париж, в влиятелния Научен университет, където се е обучавал президента Макрон. Отделно от студентите цивилен митинги се състояха във Вашингтон, Лондон, Виена, Йоханесбург и други.


Студентите се афишират против дейностите на израелската войска в Газа, лишила до момента живота на над 34,000 палестинци, в това число на хиляди деца, за преустановяване на войната посредством мирни договаряния и упорстват американските колежи и университети да преустановят всевъзможни връзки и контакти с Израел и за прекъсване на военната помощ за Израел.


Осъжданите в целия свят дейности на израелската войска, принуждават и американската администрация да подлага на критика Израел за нарушаването на човешките права на палестинците н Газа. Държавният секретар Блинкен беше заставен да признае, че израелските деяние в Газа „ провокират сериозна угриженост за нарушение на човешките права “. Във вторник ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи, че е „ ужасяващ “ от известията за открити всеобщи гробове към двете лечебни заведения след напускането им от израелските сили. Някои от телата са били с вързани ръце. По този мотив представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател назова известията за всеобщи гробове в лечебните заведения „ необикновено притеснителни “.


Студентските митинги са последица от рисковата военна интервенция, за която основна отговорност носи израелският министър председател Нетаняху, който дефинира студентските митинги като „ ужасни “ и „ антисемитски “.

 

Неговите дейности и отводът а му да се вслуша дори в препоръките на американския президент Байдън за въздържаност, не са последна сметка в полза на Израел, тъй като подхранват освен прояви на антисемитизъм само че и ускоряват негативното мнение и отношение на международната общност към тази страна. Не са и в интерес за Съединени американски щати, които понасят също отрицателни последици, като основен спонсор и съдружник на Израел. Затова и в опит да смекчат тези последици, от гласувания Сената пакет за задгранична помощ, за Израел бяха заделени 29 милиарда дол., само че настрана за Газа бяха планувани 9 млрд дол. филантропична помощ. А във връзка с студентските митинги, президентът Байдън
жигосах както „ антисемитските митинги “, по този начин и „ тези, които не схващат както се случва на палестинците “.


Що се отнася до българската позиция по израело- палестинския спор, по време на израелската военна инвазия в Газа, българският министър председател Денков, съпроводен от вицепремиера Габриел особено посети с боен аероплан Тел Авив, където в среща с израелския министър председател Нетаняху изрази цялостна поддръжка на Израел, и съобщи че „ Хамас и всичките ѝ военни и административни структури би трябвало да бъдат изкоренени “. Забравяйки, или не знаейки, че що се отнася до административните структури на Хамас, като партия Хамас е публично на власт в Газа след спечелването на избори през 2007г. И заобикаляйки до удостовери позицията на Европейски Съюз, а и на самия американски президент Байдън за дълготрайното позволени на израело- палестинския спор посредством основаване и на палестинска страна.


България има обичайни другарски връзки с Израел. Но това не значи, че не би трябвало да осъжда дейностите на израелската войска в Газа, за които Междуродния съд на Организация на обединените нации се произнесе, че имат темперамент на геноцид. Действия, провокирали митингите на американските студенти против изтреблението на спокойно палестинско население в Газа и с претенции за реализиране на мир и възобновяване на тази окупирана сега палестинска територия.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР